Brood (basisrecept)

Basisrecepten zijn altijd handig om te hebben. Als je de basisrecepten onder de knie hebt kan je daar eindeloos mee experimenteren en variëren. Zo kan je bijvoorbeeld rozijnen en krenten toevoegen voor een zoetbrood, of kaas en uien voor ene heerlijk borrelbrood.

Het is niet zo moeilijk als je denkt. Je moet alleen het recept echt goed volgen.

Je kan niet zomaar alle meelsoort gebruiken. Van bloem maak je licht en luchtig brood en van meel, stevig volkoren brood. Je kan daarin dus variëren. De meeste andere meelsoorten zoals amandelmeel of kokosmeel bevatten geen gluten en zijn dus niet geschikt.

Brood (basisrecept)

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 7 gram droge gist
  • 320 ml water lauwwarm

Instructies

  • Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af.
  • Doe alle ingrediënten in een kom.
  • Kneed er een soepel deeg van. Als je dit met de hand doet ben je zeker 15 minuten bezig. Met een keukenmachine gaat dat sneller.
  • Het deeg is klaar als het elastisch en licht plakkerig aanvoelt. Het moet voelen als kauwgom. Als het direct scheurt als je het uitelkaar trekt, is het nog niet goed.
  • Leg het deeg in een kom die ingevet is met olie.
  • Dek af met vershoudfolie. Laat een uur rijzen op een warme plek.
  • Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is.
  • Druk de lucht uit het deeg. Druk het uit tot een cirkel.
  • Vorm een mooie bal van het deeg. dit doe je door de buitenste zijdes naar binnen te halen.
  • Laat nog 15 minuten rusten onder vershoudfolie.
  • Vorm het deeg verder. Bol het deeg op. Dit doe je door met je handen gevouwen in een kommetje, het deeg van onder uit mooi bol te maken.
  • Leg op een bakplaat.
  • Laat het deeg een uur rijzen op de bakplaat.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Kerf het deeg in met een scherp mes.
  • Bak het brood in 35 minuten goudbruin.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept