Ga terug

Brood (basisrecept)

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 7 gram droge gist
  • 320 ml water lauwwarm

Instructies

  • Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af.
  • Doe alle ingrediënten in een kom.
  • Kneed er een soepel deeg van. Als je dit met de hand doet ben je zeker 15 minuten bezig. Met een keukenmachine gaat dat sneller.
  • Het deeg is klaar als het elastisch en licht plakkerig aanvoelt. Het moet voelen als kauwgom. Als het direct scheurt als je het uitelkaar trekt, is het nog niet goed.
  • Leg het deeg in een kom die ingevet is met olie.
  • Dek af met vershoudfolie. Laat een uur rijzen op een warme plek.
  • Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is.
  • Druk de lucht uit het deeg. Druk het uit tot een cirkel.
  • Vorm een mooie bal van het deeg. dit doe je door de buitenste zijdes naar binnen te halen.
  • Laat nog 15 minuten rusten onder vershoudfolie.
  • Vorm het deeg verder. Bol het deeg op. Dit doe je door met je handen gevouwen in een kommetje, het deeg van onder uit mooi bol te maken.
  • Leg op een bakplaat.
  • Laat het deeg een uur rijzen op de bakplaat.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Kerf het deeg in met een scherp mes.
  • Bak het brood in 35 minuten goudbruin.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.